Olympus µ830 fototoestel - testverslagTestfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 11/2007 Testfoto's
Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien. Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.) Originele formaten
Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3264x2448 pixels) : Kenmerken fototoestel
De Olympus µ830 (mju 830) is een compact 8-megapixeltoestel met een 5x-optische zoom (36-180mm). Hiermee onderscheidt hij zich van veel vergelijkbare compacte fototoestellen die zich beperken tot 3x of 4x. In de supermacro-stand kan je objecten benaderen tot op 3 cm. Het toestel weegt 143g (inclusief de Li-Ion-batterij), is 100 x 55 x 24 mm groot en slaat zijn beelden op op een (typisch voor Olympus en Fujifilm) xD-Picture-geheugenkaartje. Is je kaartje vol dan kan je nog over 14Mb intern geheugen beschikken. De foto's kan je bekijken op een groot HyperCrystal LCD-scherm van 6,4 cm (230.000 pixels).
De µ830 beschikt over een dubbele beeldstabilisatie, gezichtsherkenningstechnologie, schaduwaanpassingstechnologie, BrightCapture-technologie en 22 voorgeprogrammeerde scčneprogramma's waarbij de gepaste instellingen voor jou bepaald worden. De aluminium behuizing van de camera is weersbestendig en met zijn verlichte knoppen is hij ook in het donker makkelijk te gebruiken. Je kan naast foto's ook filmpjes opnemen (met geluid !). De TruePic III-beeldprocessor zorgt voor snelle beeldverwerking en betere beeldkwaliteit. Ervaringen met fototoestel De Olympus µ830 is compact en stop je makkelijk in je broekzak of handtas. Het beeldscherm is groot, duidelijk en vanuit diverse hoeken bekijkbaar, ook op een zonnige dag maar ... bij fel tegenlicht heb je toch heel veel moeite om te zien wat er op het scherm staat. Een optische zoeker is dan geen alternatief want er is er geen voorzien. De sluitertijd en het diafragma kan je niet zelf instellen maar voor gebruikers van dit type toestel is dat wellicht geen onoverkomelijke zaak. De zelfontspanner geeft je zo'n 12 seconden de tijd om ook op de groepsfoto te gaan staan maar dat is in sommige situaties toch vrij lang. Het volledig indrukken van de ontspanknop verloopt wat stroef en vereist te veel kracht waardoor je soms geconfronteerd wordt met onscherpe foto's (zeker bij macro's) door het bewegen van de camera bij het indrukken. O ja, het eerste wat je zeker moet doen als je het toestel hebt is de energiestand inschakelen zodat o.a. je LCD-scherm uitgeschakeld wordt bij niet-gebruik en je batterij bijgevolg niet te snel leegraakt (zoals bij mij) want dan moet je zo'n 5 (!) uur wachten vooraleer die weer opnieuw opgeladen is en aangezien het toestel bovendien zeer gretig is om te flitsen is het geen overbodige luxe om je batterij zo veel mogelijk te sparen. Het flitsen kan je in veel gevallen (gelukkig) wel uitschakelen. Tussen de 22 handige scene-programma's (landschap, portret, sport, vuurwerk, kaarslicht, enz.) zitten er ook programma's om onderwaterfoto's te nemen maar vergeet dan niet van een speciale hoes te gebruiken want de camera is wel weersbestendig maar niet waterdicht wat wel een belangrijke nuance is ! Opdat je niet de volledige gebruikershandleiding van buiten zou moeten leren, zit er ook een zeer handige "Guide" ingebouwd die je kan consulteren en die eventueel de benodigde functie voor jou instelt. Een interessante functie is ook de schaduwaanpassingsfunctie die heel goed werkt en er voor zorgt dat donkere schaduwen wat opgelicht worden. De (dubbele) beeldstabilisator doet zijn werk goed. (Filover) Website Olympus : http://www.nl.olympus.be/consumer/29_mju_830.htm De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)
- 5x optische zoom (vgl. 36-180 mm bij een 35-mm camera), 1:3,3-5,0 voor indrukwekkende close-ups - Dubbele beeldstabilisatie helpt beeldvervormingen voorkomen - Geschik voor uiteenlopende weersomstandigheden dankzij de weersbestendige* aluminium behuizing - Gezichtsherkenningstechnologie voor haarscherpe en fraai belichte gezichten - 8,0 megapixels voor afdrukken op posterformaat - Grote HyperCrystal LCD van 6,4 cm (230.000 pixels) met een heldere weergave, zelfs in de felle zon - Betere opnamen bij weinig licht dankzij de BrightCapture-technologie - 22 scčneprogramma's voor de beste resultaten onder uiteenlopende omstandigheden - Schaduwaanpassingstechnologie voor een betere belichting van de donkere delen van een compositie - Filmopnamefunctie met geluid om herinneringen levend te houden - TruePic III-beeldprocessor voor een snellere beeldverwerking en betere beeldkwaliteit - Intern geheugen plus een geheugenslot voor xD-Picture Cards - Hi-speed USB - Keuze uit 25 menutalen - Verlichte knoppen - Wordt geleverd met de Olympus Master 2.03-software, inclusief een testversie van het Muvee Pack, en een LI-42B lithium-ion batterij * Weersbestendig conform de IEC 529 IPX4-norm De belangrijkste verschillen met de µ820 (volgens producent)
De µ830 lijkt heel sterk op zijn broertje de µ820 maar toch zijn er enkele verschillen.
De µ820 heeft een iets groter LCD-scherm (2.7 inch ipv 2.5 inch). Het intern geheugen van de µ820 bedraagt 48Mb ipv 14Mb en de maximum ISO bedraagt ISO3200 ipv ISO1600. Die voordelen wegen wel niet op tegen het grote nadeel van de µ820 : hij mist namelijk de dubbele beeldstabilisator. Daardoor is hij dan wel weer goedkoper dan de µ830.
www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut... |