Olympus E520 fototoestel - testverslag


Olympus E520


Testfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 01/2009

Testfoto's

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.)
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto
Originele formaten

Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3648x2736 pixels - 2 2.5Mb) :
foto foto foto foto fotoKenmerken fototoestel

De DSLR Olympus E-520 met ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 kitlens lag op de testtafel.

De E520 werd in juni 2008 uitgebracht en is een 10-megapixel digitale reflexcamera. Het is een licht aangepaste opvolger van de E510. Het is tevens de tiende FourThirds-camera van Olympus. De body zelf weegt zo'n 600 gram (incl. de Li-Ion batterij), is 136 x 91,5 x 68 mm groot en slikt zowel Olympus XD- als CompactFlash-geheugenkaarten. Het toestel heeft heel wat mogelijkheden. Een van de voornaamste kenmerken is het ingebouwde antistofsysteem (Supersonic Wave Filter) waardoor je in principe geen vrees meer moet hebben voor stof op je sensor. Daarnaast beschikt de E520 ook over Live View, ingebouwde beeldstabilisator, gezichtsherkenning en schaduwaanpassing. De gevoeligheid gaat van 100 tot 1600 ISO. En sluitersnelheid van 1/4000 sec tot 60 sec.
De geteste starterskit kan je in de winkels al vinden voor minder dan 600 EUR.


Ervaringen met fototoestel

Na een aantal uur opladen van de Li-Ionbatterij kon ik aan de slag. Het eerste waar ik wat moest aan wennen was de kleine beeldzoeker en vooral de plaats van de afgebeelde info binnen de beeldzoeker. Die staat nogal ver naar rechts van het beeld. Wat ook opviel is dat er maar drie (vrij centrale) scherpstelzones zijn (ipv bvb 9) die met een kort minuscuul rood lichtje aangeven waarop er (automatisch) scherpgesteld werd. Maar eenmaal daar aan gewend, is het leuk shooten met een goed in de hand liggende camera.

De kleuren zijn mooi gesatureerd en kunnen via allerlei settings nog bijgesteld worden. De ruis bij mindere lichtomstandigheden viel naar mijn gevoel zeer goed mee. Bij invallende duisternis waren de resultaten zonder flash verrassend goed. Beter zelfs dan met de ingebouwde flits waar de storende schaduw van het objectief de foto's om zeep hielp. Maar er kan makkelijk een externe flitser aangesloten worden. De Live View is handig voor bvb lage en niet bewegende objecten en geeft een goed voorproefje van wat het eindresultaat zal zijn. Voor bvb sportopnames is deze functie (nog) niet geschikt. De tijd tussen afdrukken en vastleggen is immers (nog) te lang om vlot te werken. En het 6.9cm groot LCD scherm is ook niet kantelbaar. De menu's zijn zeer uitgebreid maar de navigatie zit soms wat raar in elkaar. Met de 20 voorgeprogrammeerde scene-settings kan je je indien nodig vrij snel uit de slag helpen. Maar de echte liefhebber heeft natuurlijk liever alles zelf in de hand. Het continu shooten loopt als een trein (ook in RAW, maar dan wel beperkt tot 8 opnames).


Website Olympus : http://www.nl.olympus.be/consumer/dslr_digital_slr_e-520_19285.htm


De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)

- Ingebouwde beeldstabilisator voor alle objectieven
- Autofocus Live View
- Uitstekend anti-stofsysteem
- 100% D-SLR kwaliteit
- Gezichtsherkenning en schaduwaanpassingstechnologie
- HyperCrystal II LCD 6,9 cm/2,7"
- Live MOS-sensor met 10 megapixel
- 3,5 fps met max. 8 beelden in RAW-buffer
- Ingebouwde flitser en draadloze flitserbediening
- 32 opnamemodi
- Optionele onderwaterbehuizing
- Four Thirds-standaard
- Compact en ergonomisch design
- Bracketingfuncties
- ISO 100-1600
- AF/AE-vergrendelingsfunctie
- Voorvertoningsfunctie scherptediepte
- Anti-shockfunctie (spiegelvergrendeling)
- One-touch witbalans
- Voorvertoning perfecte opname
- 100% beeldveld via LCD
- TruePic III-beeldprocessor
- Gedetailleerd afspeelscherm met histogram
- Hi-Speed USB 2.0  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...