Olympus SP-590UZ fototoestel - testverslag


Olympus SP590UZ


Testfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 06/2009

Testfoto's

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.)
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto
foto foto foto foto
Originele formaten

Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3968x2976 pixels, elk +/- 5Mb) :
foto foto foto
foto foto fotoKenmerken fototoestel

Naast de strijd om de meeste megapixels wordt er tegenwoordig ook een strijd om de optische zoom uitgevochten. En die strijd is momenteel met glans gewonnen door Olympus. De Olympus SP-590UZ is sinds maart 2009 op de markt en beschikt over de (momenteel) krachtigste zoom bij een compacttoestel, nl. 26x optische zoom, gaande van 26-676mm. Daarnaast beschikt deze hybride over 12 megapixels zodat je makkelijk posters kan afdrukken zonder kwaliteitsverlies. Het toestel weegt (incl 4 AA-batterijen) zo'n 580 gram en is 110,1 x 89,7 x 91,0 mm groot. Maximaal ingezoomd komt de zoom zo'n 6cm uit het toestel. Op het 6,9cm groot HyperCrystal II LCD-scherm kan je al je gemaakte foto's en filmpjes herbekijken. Alles wordt opgeslagen op een, typisch voor Olympus, xD-picture card of (nu ook) op een microSD-kaart.

Naast de 19 opnameprogramma's (landschap, portret, vuurwerk, ...) heeft deze Olympus ook de (reeds gekende) schaduwaanpassings- en geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie. Dit laatste is mogelijk voor maximaal 16 personen. Met de beauty-stand zien geportretteerden er (ongeveer) zo goed uit als de fotomodellen uit de boekjes. En wie het graag van naderbij bekijkt kan gebruik maken van de supermacro-stand waarmee kleine beestjes groot worden. Voor de meer gevorderde gebruiker is er ook nog draadloze flitscontrole mogelijk.
De richtprijs voor de Olympus SP-590UZ is 399 EUR maar je kan hem op sommige plaatsen voor minder op de kop tikken.Ervaringen met fototoestel

De camera ligt goed in de hand en is een krachtig toestel voor wie wat meer wil dan een gewone compact maar toch met geen objectieven wil sleuren zoals bij een spiegelreflex. Scherpstelling gebeurt vrij vlot, behalve misschien bij donkere lichtomstandigheden gecombineerd met maximale zoom. In een donkere kerk was het bvb niet makkelijk om bij maximale zoom scherp te stellen.

In vergelijking met het vroeger geteste model SP-560UZ zijn er, naast de omvang nog enkele andere verschillen merkbaar : de zoom is nog indrukwekkender geworden. 26xoptische zoom of 676mm is echt fenomenaal voor zo'n toestel. Veraf gelegen objecten (of personen) die je met het blote oog nog net kan waarnemen, haal je moeiteloos dichterbij, alsof je er vlakbij stond.

foto

foto

De (dubbele) beeldstabilisatie is dan ook absoluut noodzakelijk want je merkt in telelensstand al snel hoe onstabiel je (zonder statief) bent. Qua uitvoerformaat is RAW weggevallen, enkel JPG is nog mogelijk. Ook de klassieke 2:3-verhouding is niet meer voorzien. Het (ver)grote LCD-scherm is beter geworden en is vanuit diverse hoeken nog zichtbaar maar het scherpstelvakje is moeilijk waar te nemen vanuit (heel) schuine positie. Dat blijft zoals bij de meeste camera's gokken. Een kantelbaar schermpje, zoals je nu ook bij DSLR's begint te zien, blijft mijn ultieme droom.

Wat ik zelf een heel handige functie vond, is de focusing area of focusveld, maw het zelf kunnen bepalen van de scherpstelzone binnen de kader. Naast de mogelijkheid om te focussen op een centraal punt of de camera zelf te laten beslissen waarop hij gaat autofocussen (niet altijd waar jij het wil) kan je dus ook zelf bepalen op welke zone van de foto er moet scherp gesteld worden. Daartoe beweeg je met 4 knopjes het scherpstelkadertje naar de zone waar je de maximale scherpte wil. Dit is o.a. heel handig bij macro's waar de scherptediepte al heel beperkt is en je met deze functie je camera dus niet hoeft te bewegen om op een bepaald punt scherp te stellen.
foto

Een andere nieuwigheid in deze camera is de zogenaamde Beauty-functie. Je maakt in deze stand een portret van iemand en de camera gaat dan op zoek naar rimpels en andere oneffenheden en werkt die zelf weg. Het verschil is inderdaad merkbaar.
foto

De originele en de bewerkte foto worden trouwens beide op de geheugenkaart opgeslagen. Je bent de originele foto dus niet kwijt. Er is wel een niet onbelangrijk minpunt : de resultaatfoto is slechts twee (!) megapixels groot, dus misschien toch maar beter nadien zelf doen via software en 12 megapixels behouden.
De groothoek is handig om meer in beeld te brengen maar heeft wel als gevolg dat er wat vervorming (barrel distortion) optreedt (wat eigenlijk normaal is). De extreme zoom van zijn kant heeft ook zijn gevolgen voor de beeldkwaliteit : er treedt een lichte vorm van vignettering (donkere randen/hoeken) op bij maximale zoom, die afhankelijk van het beeld al of niet opvalt. En bij extreme contrasten (door fel zonlicht) treedt er ook een lichte vorm van chromatische aberratie (paarse randen) op maar dat is in echt heel beperkte mate.
foto foto

foto


Website Olympus : http://www.nl.olympus.be/consumer/29_digital_camera_sp-590_uz_20554.htm


De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)

- Uitzonderlijke optische prestaties in een compact formaat: 26x optische groothoekzoom (26-676 mm*) voor geweldige close-ups van mooie actiemomenten en prachtige landschapsfoto's, 130x incl. digitale zoom
- Dubbele beeldstabilisatie helpt beeldvervormingen als gevolg van camerabewegingen voorkomen (combinatie van een mechanische en digitale beeldstabilisator)
- Dankzij de repeterende opnamesnelheid van 10 fps hoeft u geen moment meer te missen**
- P/A/S/M-belichtingsprogramma’s voor een optimale creatieve vrijheid
- Maakt gebruik van HDMI™-technologie (High-Definition Multimedia Interface) zodat de opnamen in high-definition kunnen worden bekeken op HDMI-tv's
- 12 Megapixels voor afdrukken op posterformaat
- Geavanceerde gezichtsherkenning voor maximaal 16 personen zorgt voor scherpe en fraai belichte gezichten. En dankzij de schaduwaanpassingstechnologie worden ook de andere delen van de opname perfect belicht
- HyperCrystal II LCD van 6,9 cm voor een perfecte weergave in de felle zon en vanuit extreme kijkhoeken (230.000 pixels)
- Ingebouwde flitser en een draadloze flitsercontrole direct vanaf de camera
- Filmopnamefunctie met geluid om herinneringen levend te houden (tot VGA bij 30 fps)
- Werkt met xD-Picture Cards en microSD-kaarten

* Equivalent bij een 35-mm camera
** Bij een resolutie van 3,0 Megapixels
microSD is een handelsmerk van SD Card Association

Geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie

Deze technologie zoekt in een compositie naar gezichten en herkent deze als het belangrijkste object dat moet worden vastgelegd. Vervolgens wordt er automatisch op de gezichten scherpgesteld en de belichting wordt zo aangepast dat er sprake is van een optimaal resultaat. De geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie herkent maximaal 16 gezichten.

Beautymodus

De beautymodus werkt eventuele oneffenheden weg nadat de opname is gemaakt. Deze functie herkent automatisch de gezichten van personen en zorgt ervoor dat de huidtinten fraaier, vloeiender en jeugdiger worden weergegeven.

Dubbele beeldstabilisatie

Deze functie, waarbij sprake is van een dubbele bescherming, helpt bij het voorkomen van beeldvervormingen als gevolg van camerabewegingen of snelbewegende voorwerpen. Bij de dubbele beeldstabilisatie wordt een hoge ISO-waarde gecombineerd met een mechanische beeldstabilisator met ingebouwde gyrosensor. Deze merkt automatisch wanneer er sprake is van camerabewegingen en past vervolgens de positie van de CCD aan.

HyperCrystal

Een speciale 'fully-transmissive' technologie die wordt gebruikt bij LCD's en waarbij het licht van externe lichtbronnen wordt weerkaatst door een extra laag onderin de LCD. Hierdoor wordt de helderheid van de LCD vergroot, waardoor de beeldweergave zelfs in direct zonlicht veel scherper en contrastrijker is dan bij conventionele displays. Daarnaast zorgt deze technologie voor brede kijkhoeken zonder hinderlijke schitteringen of schaduwen zodat u het kader vanuit verschillende standpunten kunt bepalen, en de resultaten direct aan meerdere mensen kunt laten zien.

microSD-compatibiliteit

Bij deze camera wordt een speciale accessoire geleverd voor compatibiliteit met microSD-kaarten. Uiteraard kunt u ook gewoon gebruikmaken van xD-Picture Cards.

Meervoudige belichting

Deze functie ondersteunt meerdere belichtingen en stelt gebruikers in staat om een compositie te maken waarbij twee opnamen over elkaar worden gelegd.

Perfect Shot-voorvertoning

Deze functie maakt het mogelijk om het effect van verschillende instellingen te bekijken voordat u de opname maakt zodat u zeker bent van een perfect resultaat. Het beeld verschijnt in real-time in een multi-framevenster op de LCD, waardoor u heel eenvoudig verschillende opties kunt vergelijken en de beste opname kunt maken.

Schaduwaanpassingstechnologie

Deze technologie is speciaal ontwikkeld voor een betere belichting van foto's met donkere gedeeltes. Eerst wordt met behulp van een sensor, die op vrijwel dezelfde manier werkt als het menselijke oog, vastgesteld wat de donkere delen van een compositie zijn (bijvoorbeeld schaduw onder een boom). Vervolgens past de camera automatisch de belichtingsinstellingen voor deze delen aan. Het resultaat is een natuurgetrouwe foto met meer details.

Draadloze flitsercontrole

De gebruiker kan draadloze flitsers vanaf afstand bedienen door de ingebouwde flitser te gebruiken als 'masterunit'. Extra kabels zijn dus niet meer nodig. Tot de vele bedieningsopties behoort o.a. de mogelijkheid om de flitserfuncties en compensatie-instellingen afzonderlijk in te stellen. Ook zijn er vier kanaalinstellingen beschikbaar ter voorkoming van interferentie. Tot slot kan ook de helderheid worden aangepast.  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...