Olympus FE5020 fototoestel - testverslag


Olympus FE-5020   Olympus FE-5020


Testfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 12/2009

Testfoto's

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.)
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto
Originele formaten

Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3968x2976 pixels, elk +/- 2.6Mb) :
foto foto foto foto fotoKenmerken fototoestel

De Olympus FE-5020 is het topmodel uit de nieuwe FE-serie die Olympus op de markt bracht. Het is letterlijk en figuurlijk een lichtgewicht in het gamma der compactfototoestellen. Geen toestel met heel veel toeters en bellen, maar met een grootte van 92,7 x 55,8 x 24,7 mm en een gewicht van 125g (incl batterij) steek je het toestel wel heel gemakkelijk in je broekzak. De 5x optische supergroothoekzoom (24-120 mm) biedt je heel wat mogelijkheden en grote gebouwen leg je dus heel makkelijk vast. Naast 14 sceneprogramma's beschikt het toestel ook over enkele "magische filters" waarmee je je beelden een kunstzinnige toets kan geven. Geen optische zoeker maar wel een 6.9 groot LCD-scherm om je beelden te kadreren en te bekijken. De stroom wordt voorzien door een oplaadbare Li-Ion-batterij.
Tot de technologische hoogstandjes behoren AF-tracking, i-Auto modus en de geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie, die tot 16 gezichten kan herkennen. Video's met geluid opnemen behoort ook tot de mogelijkheden. De camera werkt zowel met xD-Picture Cards als met microSD-kaarten. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Pure White, Dark Grey, Mocca Brown en Ocean Blue.
De richtprijs voor de Olympus FE-5020 is 199 EUR.Ervaringen met fototoestel


De Olympus FE-5020 is klein en handig van formaat. De weersomstandigheden om het toestel te testen waren niet echt ideaal, maar de resultaten vielen goed mee. Chromatische aberratie was, zoals bij de meeste compacts, bij sterke contrasten aanwezig maar niet overdreven. Wel heeft het toestel last van ruis en vlekken bij mindere lichtomstandigheden en door de ingebouwde ruisonderdrukking worden sommige beelden bij hogere ISO-waarden een beetje minder scherp.

100% crop

Olympus FE-5020


Macro's maken tot op 10cm afstand behoort ook tot de mogelijkheden. Het verbruik viel me een beetje tegen maar dat kan aan veelvuldig flitsgebruik te wijten zijn (mindere lichtomstandigheden). Wat ook tegenviel was het bekijken van gemaakte foto's. Er is geen aparte stand voorzien (enkel een druk op een knopje) en je kan dit dus enkel als het toestel aanstaat (dus klaar om foto's te maken) en dat betekent ook dat de minste aanraking met de gevoelige ontspanknop betekent dat je de previewmode terug kwijt bent. Dat zorgde wel eens voor verrassingen bij het willen tonen van foto's aan andere personen. De toetsjes zijn klein en gevoelig, dus niet geschikt voor mensen met minder fijne vingers.

De i-Auto-functie is een heel intelligente functie die zelf bepaalt welke instellingen best passen bij de foto die je wil maken. Het toestel voelt bvb zelf aan dat je een macro-foto wil maken. Knap. De standaardopnamestand van het toestel bleek wel de P-stand te zijn. Dus je moet telkens via een menu de opnamestand wijzigen van P naar iAuto als je er gebruik van wil maken. Misschien dat dat aanpasbaar is, maar ik heb niet onmiddellijk gevonden hoe. Er is immers ook geen draaiwieltje voorzien om een bepaalde stand vast te houden.

De camera bevat ook vier leuke filtereffecten (Pop Art / Pin Hole / Fish eye / Sketch) waarmee je je foto's een apart effect kan geven.

Beeld zonder filter
foto

Het resultaat als je een van de 4 magische filters gebruikt
(vlnr Pop Art / Pin Hole // Fish eye / Sketch)
foto

Merk wel op dat de sketch-functie je een 3MP-afbeelding geeft (ipv 12MP). Het effect van de filter is zichtbaar tijdens het positioneren van de camera en wordt zo opgeslagen. Er wordt geen origineel van de afbeelding mee opgeslagen. De effecten kan je eigenlijk ook in een beeldbewerkingsprogramma bereiken, maar met deze filters heb je onmiddellijk resultaat. Leuk (zeker als je bvb de fisheye-filter toepast op gezichten) maar waarschijnlijk niet iets dat je continu gaat gebruiken... Vandaar wellicht dat zodra je een andere toets dan de ontspanknop indrukt, de filter uitgeschakeld wordt.

Al bij al geen slechte camera maar ook geen hoogvlieger. De stevige mju-serie van Olympus spreekt me toch meer aan. De "magische filters" vormen een leuke meerwaarde maar blijven in feite gadgets. De brede optische zoom is wel een mooi pluspunt.

Website Olympus : http://www.olympus.nl/consumer/29_digital-camera_fe-5020_21933.htm


De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)

- Super brede 5x optische minizoom (24-120 mm*) in een slanke metalen behuizing, voor zowel prachtige landschapsfoto’s als fascinerende close-ups.
- Ultraprecieze digitale beeldstabilisatie voor minder bewogen foto’s
- De gemakkelijke weg naar de perfecte foto – de intelligente automatische modus (i-Auto) herkent de vijf meest gangbare situaties en past automatisch de instellingen, scherpstelling en belichting aan.
- Geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie voor haarscherpe en fraai belichte gezichten van tot 16 personen en een juiste belichting van andere delen in de opname
- 12 megapixels om afdrukken op posterformaat te maken
- LCD-scherm van 6,9 cm om foto’s te bekijken en aan anderen te laten zien.
- Scherpe foto’s van bewegende voorwerpen dankzij AF-tracking
- Ingebouwde artistieke filters prikkelen de creativiteit
- Slanke unieke look dankzij de dubbellaagse “crystal shell”-afwerking
- Filmopnamen met geluid maken herinneringen nog levendiger
- Compatibel met xD beeldkaart en microSD** kaart

* microSD is een handelsmerk van de SD Card Association
** Gelijkwaardig met een 35 mm camera
  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...