Olympus SP560UZ fototoestel - testverslag


Olympus SP 560 UZ


Testfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 03/2008

ISO vergelijking

100% crop uit opname van joker-speelkaart bij diverse ISO-waarden variërend van 50 tot 6400. ISO 6400 is wel enkel mogelijk bij een resolutie van (max.) 2048 x 1536 pixels.
foto

foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008.
foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008. foto © F.Overmeire & NeTTies - 2008.Testfoto's

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.)

foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto
foto foto foto foto foto foto
Originele formaten

Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3264x2448 pixels) :
foto foto foto foto fotoKenmerken fototoestel

De SP 560 UZ is een krachtige hybride met heel veel mogelijkheden. Het toestel beschikt over 8 megapixels en een indrukwekkende 18x-optische zoom die gaat van 27mm groothoek tot 486mm (35mm equivalent). De (nodige) dubbele beeldstabilisatie zorgt voor betere beelden. Er is ook een supermacrostand waarmee je kleine objecten kan benaderen tot op 1 cm. Het toestel beschikt over gezichtsherkenningstechnologie, schaduwaanpassingstechnologie en 24 voorgeprogrammeerde scèneprogramma's waarbij de gepaste instellingen voor jou bepaald worden.

Qua beeldformaat ben je niet gebonden aan de digitale 3:4 verhouding maar kan je ook kiezen voor de klassieke 2:3 verhouding of ook nog de breedbeeldverhouding 16:9. Naast het JPG-formaat kan je ook kiezen om te werken in RAW-formaat. De energie wordt geleverd door 4 klassieke AA batterijen en die zorgen voor een totaalgewicht van zo'n 490g. De beelden of filmpjes die op een, voor Olympus typische, XD-kaart worden opgeslagen, kan je bekijken op het duidelijke 6.4cm groot LCD-scherm. Je stopt het toestel niet zomaar in een broekzak want het is 116 x 78.5 x 78 mm groot. En dat is dan wel in uitgeschakelde toestand. Maximaal ingezoomd komen daar nog heel wat cm bij.

Ervaringen met fototoestel

Deze Olympus is een krachtpatser voor wie meer wil dan een eenvoudige compactcamera maar toch niet met een spiegelreflex en bijhorende objectieven wil rondzeulen. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je ze wellicht nooit allemaal zult kennen, laat staan gebruiken.

De camera zelf ligt heel goed in de hand. Het LCD-scherm is duidelijk maar bij veel (zon)licht is er te veel reflectie en zie je niet goed meer wat er op staat. Je kan dan wel gelukkig terugvallen op de beeldzoeker die je ook alle nodige info weergeeft. Voor opnames met een heel laag standpunt betekent het wel dat je op de grond zult moeten liggen want het LCD-scherm is niet kantelbaar. Dat is ook het enige gemis dat ik had bij deze camera. Maar voor een camera van minder dan 400 EUR kan je natuurlijk niet alles hebben... ;-)

Het zoombereik biedt je heel veel mogelijkheden : zowel hoge gebouwen als veraf gelegen objecten leg je makkelijk vast. Die 27mm groothoek is echt een pluspunt ook bvb voor binnenopnames op familiefeesten. Het feit dat je opnames in RAW-formaat kan maken, biedt veel mogelijkheden voor een mooie nabewerking maar ... het opslaan van zo'n RAW-opname neemt zo'n 10 seconden in beslag. Naar mijn gevoel veel te lang om er echt plezier aan te hebben. Sportopnames zal je dus zeker al niet in RAW-formaat moeten maken. De zelf uit te klappen ingebouwde flash is heel krachtig. De ingebouwde "guide" is handig als je even niet meer weet waar je een bepaalde instelling kan vinden. Het gebruik van AA-batterijen biedt het voordeel dat je in geval van lege batterijen vlug even een supermarkt kan binnenstappen om een nieuw setje te kopen.

Website Olympus : http://www.nl.olympus.be/consumer/29_sp-560_uz.htm


De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)

- 18x optische zoom (vergelijkbaar met 27-486 mm bij een 35-mm camera) 1:2,8-4,5 – voor extreme close-ups en fraaie overzichten, plus een 5,6x digitale zoom
- Dubbele beeldstabilisatie helpt beeldvervormingen voorkomen
- Repeterende-opnamefunctie (15 fps) en 'pre-foto'-functie (beide enkel bij een lagere resolutie (1,2 megapixels))
- Gezichtsherkenningstechnologie voor haarscherpe en fraai belichte gezichten en een juiste belichting van andere delen van de compositie
- Super Macro-functie voor opnamen van bloemen en andere details vanaf slechts 1 cm afstand
- P/A/S/M-belichtingsprogramma’s voor een optimale creatieve vrijheid
- 24 scèneprogramma's voor de beste resultaten onder uiteenlopende omstandigheden (waaronder 'lachend', 'onderwatergroothoek' en onderwatermacro')
- 8,0 megapixels voor afdrukken op posterformaat
- Bekijk en toon gemaakte opnamen op de LCD van 6,4 cm (230.00 pixels)
- Schaduwaanpassingstechnologie voor een betere belichting van de donkere delen van een compositie
- Betere opnamen bij weinig licht dankzij de BrightCapture-technologie
- Filmopnamefunctie met geluid om herinneringen levend te houden
- TruePic III-beeldprocessor voor een snellere beeldverwerking en betere beeldkwaliteit
- Bij gebruik van het optionele PT-037 onderwaterhuis is het mogelijk om onder water te fotograferen tot op een diepte van 40 m
- Keuze uit 25 menutalen
- Dioptrieaanpassing
- Intern geheugen plus een geheugenslot voor xD-Picture Cards
- Wordt geleverd met de Olympus Master 2.03-software, inclusief een testversie van het Muvee Pack, en vier AA-batterijen
- Met de optionele TCON-017 televoorzetlens en de CLA-10 adapterring kan de brandpuntsafstand worden vergroot tot 826 mm (en in combinatie met de digitale zoom zelfs tot 4626 mm)
  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...