Olympus 1030 SW fototoestel - testverslag


Olympus mju 1030


Testfoto's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 05/2008

Testfoto's

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Om de foto's in portretformaat het best tot hun recht te laten komen klik je best vooraf eens op de functietoets F11 om je browser een maximale schermgrootte te geven. (Opnieuw op F11 drukken brengt scherm terug op de normale grootte.)
Originele formaten

Klik op volgende thumbnails voor foto's in origineel formaat (3648x2736 pixels - 2 2.5Mb) :
foto foto foto foto fotoKenmerken fototoestel

De 1030 SW is een stevig fototoestelletje dat behoort tot de compactreeks van Olympus. 9.3 x 6.1 x 2.3 cm en +/- 195 gram (incl. batterij) stop je makkelijk in een binnenzak. En valt het toestel er toevallig uit dan is dat geen probleem want het is bestand tegen een val van 2m hoog. Meer zelfs : het kan een druk tot 100kg verdragen, kan tegen vrieskou (tot 10C) en je kan er mee tot 10m onder water gaan zonder het in een speciaal jasje te moeten stoppen. Die onderwaterfoto's kan je gerust op posterformaat afdrukken want de 1030 beschikt over 10.1 megapixels. Wat de 3.6x optische zoom betreft, vertrek je van groothoek 28mm en kan je (optisch) inzoomen tot 102mm. Supermacro behoort ook tot de mogelijkheden en alles kan je bekijken op een 6.9cm groot LCD-scherm.

Olympus maakt bij dit type toestel voor de zoom gebruik van een optisch gestuurd lichtpad waardoor alles binnenin het toestel gebeurt. En van de gevolgen is o.a. dat de lensopening zich niet centraal maar linksbovenaan bevindt. Een optische zoeker is zoals bij meer en meer compactjes niet meer aanwezig. Stroom wordt voorzien via een in +/-2uur opgeladen Li-Ion-batterij. Je kan het toestel in drie kleuren in de winkels verkrijgen voor ongeveer 333 400 EUR. De 1030 SW is trouwens een uitgebreide variant van de Olympus 850 SW.

Ervaringen met fototoestel

Volgens Olympus is er geen enkele camera die zo sterk is als de mju 1030. Maar wie wat ervaring heeft met digitale compacttoestellen weet dat ze meestal niet superstevig zijn en dat ze vochtigheid schuwen als de pest. De metalen behuizing geeft inderdaad een heel stevige indruk. Na het maken van diverse testfoto's heb ik heb dan ook even al mijn moed bijeen geraapt en het toestel een paar maal op de grond laten vallen, er enkele personen met een gewicht met 2 cijfers laten op staan en de 1030 in een emmer Belgisch kraantjeswater gedompeld... Resultaat van dit alles : het toestel werkt nog steeds perfect en geen blutsje te bespeuren ! Kortom een cht stevig toestel dat je gerust overal mee naartoe kan nemen. Wel even opmerken dat de handleiding verwittigt dat als een toestel met zeewater in contact komt, het nadien grondig moet gespoeld worden met gewoon water !

Om de waterdichtheid te kunnen garanderen, heeft Olympus wel een aparte techniek moeten toepassen om te kunnen zoomen zonder dat er aan de buitenkant bewegende elementen aanwezig zijn. Alles gebeurt dus binnenin het toestel, vandaar ook de aparte plaats van de lensopening. Qua ergonomie vind ik dit toestel geen topper. De plaats van de lensopening is niet echt ideaal : als je niet oplet staat er in de hoek van je foto een stuk vinger, zeker bij opnames in groothoek. Al doende leert men wel... maar als het vlug moet gaan... Waarom voorzien fabrikanten trouwens geen kleine inkepingen of speciale rondingen om de gladde, vierkante toestellen beter te kunnen vasthouden ?

De groothoekzoom is interessant, zowel binnen als buiten. De maximale zoom (102mm) is zowat het minimum dat je vandaag de dag mag verwachten. Heb je niet scherpgesteld vr je de ontspanknop volledig indrukte ? Geen probleem, de 1030 doet het blijkbaar eerst nog zelf voor hij de foto effectief neemt. Meer kans op scherpe foto's dus. Het LCD-scherm is (zeer) duidelijk, ook bij zonnige omstandigheden. Voor pano-foto's biedt de 1030 een optie dat de camera bij het ronddraaien zelf bepaalt wanneer hij de volgende foto moet nemen en na het nemen van drie foto's die zelf aan elkaar kleeft om uiteindelijk enkel de panoramafoto op te slaan op de XD-geheugenkaart. Het resultaat viel bij het testen helaas tegen : dubbele zones, slechte lasnaden, ... kortom : toch maar beter zelf nadien het werk doen via de PC. (Filover)

Voorbeeld automatische panorama foto (van 3 foto's genomen met statief). Let op de slechte lasnaden op 1/3 van elke rand.
foto


Website Olympus : http://www.nl.olympus.be/consumer/29_digital_camera_mju_1030_sw_18625.htm


Stevigheidstest

Klik op een thumbnail om een grotere versie te zien.
Eerste beeld : toestel ligt op de grond en een persoon gaat op het toestel staan. LCD-scherm aan boven- of onderkant maakt geen verschil. Toestel blijft werken.
Tweede beeld : een emmer met water en 2 schelpen op de bodem. De Olympus 1030 wordt, terwijl hij aanstaat, in het water ondergedompeld en er worden enkele foto's genomen en een filmpje gemaakt. Toestel blijft werken.De belangrijkste kenmerken op een rij (volgens producent)

- Waterdicht tot op 10 m*** en dus geschikt voor spectaculaire opnamen in en bij het zwembad
- Bestand tegen een val van 2,0 m**** en dus geschikt om altijd en overal mee naartoe te nemen
- Bestand tegen een druk van 100 kg**
- 10,1 Megapixels voor afdrukken op posterformaat
- 3,6x optische zoom (28-102 mm, vergelijkbaar met een 35mm camera) voor zowel brede perspectieven als geweldige close-ups
- Haarscherpe en fraai belichte gezichten onder alle omstandigheden dankzij de gezichtsherkenningstechnologie. En dankzij de schaduwaanpassingstechnologie worden ook de andere delen van de opname prima belicht.
- HyperCrystal II LCD van 6,9 cm voor een perfecte weergave in de felle zon en vanuit extreme kijkhoeken (230.000 pixels)
- Digitale beeldstabilisatie (tot ISO 1600) voor minder beeldvervormingen
- Betere opnamen bij weinig licht en onder water dankzij de BrightCapture-technologie
- Bestand tegen kou en dus ook in de winter een prima camera
- 24 scneprogramma's (waaronder strand en sneeuw, onderwatergroothoek en onderwatermacro) zorgen voor de juiste instellingen voor uiteenlopende situaties
- Filmopnamefunctie om herinneringen levend te houden (tot VGA bij 30 fps)
- TruePic III-beeldprocessor voor een snellere beeldverwerking en betere beeldkwaliteit
- Bij gebruik van het optionele PT-043 onderwaterhuis is het mogelijk om onder water te fotograferen tot op een diepte van 40 m

**Volgens olympus test condities
***Weersbestendig overeenkomstig IEC-standaardpublicatie 529 IPX8
**** Schokbestendig conform de standaard van MIL (MIL-STD 810F).
  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...