Oregon Action cam ATC2K - testverslag


Oregon Action cam ATC2KAccessoires Oregon Action cam ATC2K


Testvideo's en testverslag gemaakt door F. Overmeire [Filover] voor www.NeTTies.be - 11/2008

Kenmerken Action Cam

Je hebt hem wellicht al zien liggen in de winkels, de Action Cam van Oregon. Oregon probeert, na Amerika, nu ook de Europese markt te veroveren. Het doelpubliek bestaat vooral uit sportieve en actieve mensen die op een eenvoudige manier beelden willen maken van hun (spectaculaire) exploten. De Action Cam is immers een videocamera die je, dankzij de bijgeleverde accessoires, overal aan kan bevestigen en waarmee je handenvrij kan filmen. Je plaatst hem bvb op het stuur van je fiets of op je fietshelm en je kan je fietsrit filmen zonder dat je je echt om de camera moet bekommeren.

De camera is vrij compact met een diameter van 4 cm, een lengte van 11 cm en een gewicht van 185g (inclusief 2 AA-batterijen). Intern zit er een geheugen van 32 MB, uitbreidbaar met een SD-kaart tot 2 GB. Daarmee kan je in de beste (AVI-)beeldkwaliteitsstand zowat een uur filmen. De camera is stevig en waterbestendig tot 3m. De bediening is zeer eenvoudig : camera aanzetten, opnameknop indrukken en terug indrukken om te stoppen met filmen. Een kind kan de was doen... De richtprijs is 149 EUR maar in sommige winkels is hij intussen al te koop voor 100 EUR. (Filover)


Ervaringen met het toestel

De action cam kan je overal aan bevestigen, dat zegt de reclame toch. Ik ben er toch een tijdje mee bezig geweest om hem gewoon aan een fiets te bevestigen. Het bijgeleverde bevestigingsstuk was helaas voorzien voor een (veel) dikker stuur en op andere plaatsen op de fiets lukte het ook niet. Na wat gevloek en gezoek naar extra hulpmiddelen het bevestigingsstuk er toch opgekregen. Dan de camera er op bevestigd en de straat op. Daar word je al snel geconfronteerd met een eerste en eigenlijk voornaamste minpunt : je ziet niet wat je filmt want er is geen beeldscherm. Het is gokken en hopen dat de camera niet de hele tijd de straat of de hemel filmt. Maar als je het vooraf een beetje goed uitmeet, kan je toch vrij goed inschatten wat er zal gefilmd worden. In- of uitzoomen is niet mogelijk. Enkel het geluid vlak in de buurt van de microfoon wordt geregistreerd. Het terug van het stuur afhalen is trouwens ook geen sinecure : de camera zit heel hard in de houder geklemd. En merkwaardig genoeg is het eerste wat je leest in de handleiding dat de camera niet schokbestendig is, wat duidelijk een tegenstelling is met hetgeen op de site vermeld wordt.

Blijkbaar was het ontbreken van een scherm een veel gehoorde klacht want de fabrikant bracht heel recent een nieuw model op de markt mét een klein LCD-scherm waarop je de beelden kan bekijken. Het prijskaartje is wel het dubbele...
De beelden op zich zijn gezien de compactheid en prijs van de camera eigenlijk nog verrassend goed. Het zijn natuurlijk wel geen haarscherpe HighDefinition-beelden. De resolutie is maximaal 640*480 pixels. Je kan ze op een TV bekijken maar eigenlijk zijn de beelden ideaal om nadien op een website te plaatsen.

Tegenlicht is absoluut te vermijden want de beelden worden veel te donker. Tegenlicht is absoluut te vermijden want de beelden worden veel te donker en er gebeurt tijdens het filmen blijkbaar geen contrastaanpassing. De beelden zijn soms niet voor gevoelige kijkers : het schokken en trillen zorgt niet voor comfortabel kijkgenot maar dat wordtgeschikt eigenlijk voornamelijk bepaald door de omstandigheden waarin er gefilmd wordt. Het toestel is een leuke gadget voor wie zijn spektakelstunten wil filmen zonder een camera in de hand te moeten houden. Maar of het na verloop van tijd echt meer is dan een gadget, is imho nog iets anders... (Filover)


Website Action cam : http://www.action-cam.eu
Website Oregon : http://www.oregonscientific.be


Testvideo's

Opgelet : Om het aantal mb te beperken werden de avi-filmpjes omgezet naar flv-formaat. Dit heeft wel zijn invloed op de beeldkwaliteit. Van enkele filmpjes kan u daarom ook het origineel downloaden zodat u zelf de originele kwaliteit kan beoordelen.


Toelichting bij video's

Actioncam_video1 (flv=810kb)
In een donkere snookerzaal. Camera op hoek van snookertafel vastgehouden. Tijdens het filmen ziet men niet wat men filmt.
originele file (4Mb)

Actioncam_video2 (flv=2326kb)
In een donkere snookerzaal. Camera met behulp van het fietsaccessoire (!) achteraan op de snookerkeu bevestigd. Camera beweegt dus mee met de keu. Het snookerspel verloopt hier niet reglementair en niet erg succesvol maar dat was bijzaak ;-).

Actioncam_video3 (flv=1579kb)
Camera bevestigd aan de hoofdsteun van een autozetel.
Tijdens de opnames rijdt de wagen +/- 50km/u. Het is een tegenlichtopname. Ook als de zon even achter de huizen zit, gebeurt er geen contrastaanpassing tijdens het filmen en zie je enkel zwarte silhouetten. De zwarte bol die in beeld te zien is, is de zon. De zichtbare vlekken wijzen er op dat het hoogtijd werd om de wagen eens te wassen...

Actioncam_video4 (flv=5695kb)
Camera met behulp van het fietsaccessoire en wat extra materiaal bevestigd op fietsstuur.
Camera beweegt dus mee met de stuurbewegingen. Wat ook nog even extra gedemonstreerd wordt in de buurt van de stilstaande wagen ;-)
originele file (34Mb)

Actioncam_video5 (flv=3274kb)
Camera staat gewoon op het dashboard van een stilstaande wagen en filmt wat er op het voetpad gebeurt.


Actioncam_video6 (flv=9884kb)
Camera staat op het stuur van een BMX-fiets die een parcours aflegt. Probleem was hier ook om de camera op het stuur te bevestigen met als gevolg dat tijdens de rit de camera geleidelijk wat naar beneden zakt.
originele file (39Mb)


Wat zegt de producent in zijn persbericht over dit product...

Te land, te zee en in de lucht
Geen loze slogan, maar realiteit: het maakt niet uit wat u doet of waar u bent, de Action Cam legt alles voor u vast. U waagt zich tijdens uw vakantie aan een parachute- of bungeesprong? U leeft zich wekelijks volop uit in een wilde mountainbike tocht? U gaat racen met quads of met de moto? U duikt lekker het water in en wil uw onderwateravonturen op beeld vastleggen? U zoekt het hogerop en wil een berg beklimmen en de hele tocht en het panoramisch zicht vastleggen? U gaat een dagje naar Walibi en wil een snelle rit vereeuwigen? Of een concert filmen? Dankzij de Action Cam verliest u vanaf nu geen enkele herinnering meer, ook niet onder water want de Action Cam is waterdicht tot 3 m diepte. Terwijl u uw favoriete activiteit uitoefent, legt de Action Cam ieder moment voor u vast zonder dat u een camera of videorecorder hoeft vast te houden. De Action Cam kan namelijk overal op bevestigd worden: op uw arm, op een helm, op een motor, op een fiets, op een vleugel van een ULM, noem maar op. Zo heeft u op ieder ogenblik beide handen vrij. De velcroriem en stuurklem zijn onverwoestbaar en houden de Action Cam stevig op zijn plaats zodat u geen enkel moment hoeft te missen. Laat u de Action Cam toch per ongeluk eens vallen? Geen probleem, want dit robuuste hebbeding is schokbestendig.

Gebruiksgemak
Digitale technologie klinkt vaak leuk maar schrikt sommige mensen af omdat ze niet goed weten hoe ze digitale producten optimaal moeten gebruiken. Precies daarom koos de Action Cam voor een gebruiksvriendelijk ontwerp dat voor iedereen toegankelijk is. Op de camera staan slechts drie knopjes: record, play en setup, waarmee u de gewenste resolutie kan instellen. De Action Cam start de opname zodra u op de record-knop drukt en heeft geen opwarmtijd nodig. Wie na een sensationeel avontuur zijn belevenissen wil delen met familie of vrienden, hoeft enkel op de play knop te drukken. Dankzij de USB-kabel kunnen de beelden ook perfect op de pc afgespeeld worden. Leuk detail: hiervoor is geen ingewikkelde installatie nodig, u hoeft enkel de USB-kabel in te pluggen en klaar is kees. Ook op tv kunt u uw avonturen naar hartelust herbeleven: het volstaat om de AV-kabel op uw tv-scherm aan te sluiten. De handleiding van de Action Cam is bovendien heel helder en overzichtelijk, zodat iedereen in een mum van tijd van de Action Cam kan genieten. Geen zin om de handleiding te lezen? Surf dan even naar www.action-cam.eu – u vindt er massa’s beelden die de eenvoudige werking en talrijke mogelijkheden van de Action Cam illustreren.

Technologisch hoogstandje
De Action Cam meet slechts 40 mm in doorsnede en 110 mm in lengte en weegt amper 200 gram, maar er schuilt meer technologie in dan u zou durven denken. Het interne geheugen beslaat 32 MB en is met een SD-kaart uitbreidbaar tot 2 GB. Hiermee kunt u 7 tot 700 minuten (ruim 11 uur!) filmen. Tussen twee opnames door krijgt u altijd de resterende opnametijd te zien zodat u nooit voor onprettige verrassingen komt te staan en geen enkel moment riskeert te missen. Naast beelden neemt de Action Cam ook geluid op. U kan zelf de gewenste resolutie selecteren: 640 x 480 pixels, 320 x 240 pixels of 160 x 120 pixels. De Action Cam registreert 15 tot 30 beelden per seconde, ongeacht de gekozen resolutie. Voor een optimaal geheugengebruik kunt u het aantal weergegeven beelden per seconde automatisch beperken. De Action Cam gebruikt het AVI-videoclipformaat en de USB- en AV-kabel worden standaard meegeleverd. De scherpstelling van de Action Cam heeft een vast bereik van 1.5 m tot oneindig. Als u de Action Cam 10 minuten niet gebruikt, schakelt hij automatisch uit zodat uw batterijen gespaard wordt. Om optimaal van de beelden op pc te kunnen genieten, beschikt u het beste over een minimale pc-configuratie met Windows XP of 2000. De Action Cam is bovendien ook compatibel met Vista en Mac.

Waar te koop ?

Bij diverse winkels te koop. O.a. : Collishop, Pixmania , Makro , Decathlon , Hema , ...


Dit artikel was ook te lezen op :
  www.netties.be : een doordacht e-zine voor de modale internaut...